Hur slår Macrons seger i presidentvalet på din ekonomi?

Stora politiska händelser såsom presidentval, riksdagsval och folkomröstningar får alltid effekter på finansmarknaderna och ibland också på världsekonomin som helhet. Initialt blir det ofta en reaktion som bygger på om utgången av valet var väntad eller inte. Ett utmärkt exempel är Brexit-omröstningen i Storbritannien för snart ett år sedan. Utgången var helt oväntad och aktiemarknaderna världen över svarade med att rasa direkt nästa dag.

På lite längre sikt är det istället valutgångens tänkta effekter över tid som spelar störst roll. För strax över ett halvår sedan blev Donald Trump vald som president i USA. Det gav, tvärtemot vad de flesta trodde, en positiv effekt på finansmarknaderna, detta till stor del tack vare uttalanden om stora infrastrukturinvesteringar och skattesänkningar. Nu alldeles nyligen har Frankrike gått till val och utsett Emmanuel Macron till president. Hur kan Macrons seger påverka marknaderna och i förlängningen din plånbok? Nedan presenterar vi några tänkbara scenarion.

Aktiemarknaderna fortsätter att tuffa på

I det franska presidentvalet var Macron en symbol för det stabila och det förutsägbara. Le Pen, å andra sidan, var en symbol för raka motsatsen. Är det något aktiemarknaderna avskyr, så är det ovisshet, och efter Macrons seger vidtog omedelbart vad man brukar kalla ett ”lättnadsrally” på de flesta börser runt om i världen. Överlag torde segern för Macron innebära en fortsatt stabilitet i ekonomin i Europa, vilket är gynnsamt för investeringar i aktier och fonder.

Macron är bra för svensk industri

Macron är för en intensifierad handel mellan EU:s medlemsstater. Frankrike är också ett av Sveriges stora exportländer. Ungefär 6,5% av exporten går till landet och handeln påverkar direkt en ansenlig mängd svenskar. Att ha stabila handelsrelationer med Frankrike är mycket gynnsamt för Sverige och med Macron som president finns inga skäl att tro att de skulle försämras. Med Le Pen som president hade Frankrike istället blivit mer protektionistiskt, vilket med stor sannolikhet hade skadat vår svenska exportindustri.

De korta räntorna stärks

En seger för Le Pen hade förmodligen skapat turbulens på finansmarknaderna under en längre period. Det hade gjort att centralbankerna hade skjutit upp eventuella räntehöjningar i närtid och även antagligen anpassat den tänkta räntebanan för de kommande åren på ett sätt som inte äventyrar den långt ifrån stabila ekonomiska återhämtningen. Med Macron vid rodret blir situationen lugnare och centralbankerna behöver inte göra några nya vägval. Med stor sannolikhet kommer de korta räntorna att stärkas sakta men säkert de kommande månaderna. Om du vill läsa mer om räntor och hur dessa fungerar är detta är en bra källa.