Kreditupplysningar hos UC dominerar fortfarande

Enligt svensk lag måste alla kreditgivare i samband med en låneansökan genomföra en giltig kreditupplysning på konsumenten innan ett lån beviljas. Detta för att kontrollera att den som ansöker om lånet faktiskt har kapaciteten att återbetala beloppet och att personen i fråga inte riskerar att hamna i ekonomiska problem. I takt med att lånemarknaden växer erbjuds allt fler lån utan UC, men kreditupplysningar hos UC AB dominerar fortfarande marknaden.

UC är ledande inom kreditupplysningar

UC AB, tidigare Upplysningscentralen, är i skrivande stund den ledande aktören i Sverige inom kreditupplysningar. De grundades 1977 och finns idag i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Tidigare ägdes företaget av de fyra storbankerna – Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB – men 2018 såldes UC till finska kreditinformationsbolaget Asiakastieto.

Fördelar med att låna utan UC

I samband med att en kreditupplysning tas kommer också en förfrågning registreras. Denna förfrågan kommer därefter ligga kvar i ditt register i ett år framåt och ju fler förfrågningar du har, desto sämre kreditbetyg får du. Just kreditförfrågningar är nämligen något som påverkar ditt kreditbetyg och om du har ett för lågt betyg kan det bli svårt att beviljas lån till bra villkor.

På grund av detta är det många som väljer långivare som inte gör sin kreditbedömning hos UC. Till exempel tillhandahåller både Bisnode och Creditsafe kreditupplysningar som inte påverkar kreditbetyget hos UC. Det gäller dock vanligtvis bara snabblån på lägre summor.

Det finns dock flera aktörer som erbjuder snabblån utan UC upp till 50 000 kronor och det börjar så smått dyka upp långivare som erbjuder privatlån utan UC. I dessa fall är det möjligt att ansöka om lån på flera hundra tusen kronor utan att förfrågan registreras hos UC AB. Ett exempel på en långivare med privatlån utan UC är Wästgöta Finans, som är en del av Jula.

För den som inte vill påverka sitt kreditbetyg är det därmed klart fördelaktigt att välja ett lån vars kreditupplysning tas via någon annan aktör än UC AB – till exempel nämnda Bisnode eller Creditsafe. Det är dock fortfarande UC som är den största aktören på marknaden.

Eftersom de är störst sitter de också på mest information och därför väljer fortfarande många att använda dem för en säkrare kreditprövning. Det som däremot skulle kunna ändra spelplanen är om Finansinspektionen skulle införa ett kreditsystem där all information om låntagares befintliga skulder är samlad på ett ställe, och inte uppdelad mellan olika aktörer.