Är lån utan uc dyrare?

dyrare-utan-uc

Vill du ha ett mycket kort svar på rubrikens fråga är det ”ja”. Allt är dock relativt, även det korta svaret på frågan. Att låna utan uc är normalt dyrare, men behöver absolut inte vara det, om vi ser till räntor och avgifter, än ett lån för vilket långivaren tar ut en kreditupplysning från Upplysningscentralen. Detta gäller såväl sms lån utan uc som privatlån och även bolån.

Det finns tre anledningar till att låna utan uc vanligtvis är ett dyrare alternativ, nämligen:
1. Andra kreditupplysningsföretag har inte samma kompletta information – ökad risk för långivaren
2. Långivaren tar ut ett slags premium för att kreditfråga inte ska registreras hos UC
3. Långivare för dessa lån vänder sig till den kundgrupp som har en sämre ekonomi – här finns helt enkelt en stor marknad.

Upplysningscentralen har mer komplett info

Det finns en handfull större så kallade rikstäckande kreditupplysningsföretag (läs mer här samt på undersidorna). UC AB är störst och i tillägg finns fyra något mindre. Alla rikstäckande kreditupplysningsföretag har i grunden samma information om alla svenska medborgare som är minst 16 år. Det finns emellertid en sak som skiljer UC från de övriga. Det handlar om att UC har mer komplett information om beviljade krediter, utnyttjad kreditram och kreditfrågor än vad övriga har. Detta följer naturligt av att majoriteten av potentiella och befintliga borgenärer väljer UC som partner för kreditinformation.

Ju mer information en borgenär har, desto mer exakt kan denne göra en korrekt riskbedömning. En långivare som vänder sig till exempelvis Creditsafe eller Bisnode Kredit kommer inte att få tillgång till kreditinformation i den omfattning som en kreditupplysning hos UC ger, till exempel vad gäller kreditfrågor. Risken blir därmed automatiskt något högre och det kan avspegla sig i kostnader i form av räntor och avgifter.

Premium för att undvika UC

Eftersom UC är nummer ett på kreditupplysningar och är den naturliga partnern för majoriteten av borgenärerna, kan det finnas skäl för den som har en mindre exemplarisk kreditinformation att undvika UC. En eller två extra kreditfrågor hos marknadsledaren kan skapa ytterligare en plump i protokollet, särskilt om det gäller konsumentkrediter, och kan göra att den ekonomiska handlingsfriheten inskränks. Kreditupplysningar som hämtas ut från andra kreditupplysningsföretag syns inte hos UC, och en del aktörer kan ta ut ett litet ”premium” för denna ”tjänst”.

Långivarna fokuserar på dem med sämre ekonomi

De långivare som vänder sig till Upplysningscentralen, oavsett det handlar om smslån, privatlån, bolån eller någon annan lånetyp eller kredit, ställer normalt större krav på den potentiella låntagaren och dennes ekonomi. Som ett typexempel kan nämnas att det är ytterst ovanligt att en långivare som inhämtar kreditinformation från marknadsledaren kan acceptera en betalningsanmärkning.

Det finns samtidigt många som är belastade av betalningsanmärkningar som kan ha ett behov av att låna. Därför finns en efterfrågan som behöver mötas. De långivare som accepterar betalningsanmärkningar vänder sig då till exempelvis Creditsafe och Bisnode Kredit. Eftersom betalningsanmärkningen är en källa till större risk för långivaren blir lånet dyrare. Av det följer att man kan dra likhetstecken mellan lån utan uc och ett dyrare pris.


Våra bästa lån

Långivare Lånebelopp
Ferratum 1 000 - 45 000 kr
Credway 1 000 - 30 000 kr
FlexLimit 3 000 - 20 000 kr
Frogtail 5 000 - 40 000 kr
Meddelandelån 2 000 - 30 000 kr