BankID

bankid för ansökan om lån utan uc på nätet

Idag är det ytterst enkelt att göra ekonomiska ärenden på nätet. Anledningen stavas e-legitimation. Med e-legitimation kan man till exempel skicka in sin deklaration till Skatteverket, ansöka om föräldrapenning hos Försäkringskassan och även ansöka om lån. Sistnämnda är en stor fördel för den som behöver låna snabbt eftersom både ansökan och bekräftelse kan göras digitalt.

Det är idag möjligt att ansöka om allt från bolån till mindre sms lån, även lån utan uc, med hjälp av e-legitimation som BankID. Här kan du läsa mer om hur BankID fungerar och hur du går tillväga för att använda metoden.


Vad är BankID?

BankID är den idag absolut mest använda tjänsten inom e-legitimation. Den enkla anledningen är att BankID drivs av de största svenska bankerna och att de därmed naturligtvis också har stöd för tjänsten.

BankID finns i tre varianter, nämligen på kort, på fil och mobilt. Olika banker erbjuder olika varianter, men alla erbjuder mobilt BankID. Du ansöker om den här formen av digital legitimation direkt i internetbanken. Om du behöver hjälp, kontakta kundtjänst hos din bank.


Låna med BankID

Om du har BankID kan du ansöka om lån på nätet hos majoriteten av svenska långivare, oavsett vilken typ av lån det handlar om. Du börjar med att fylla i de vanliga uppgifterna om hur mycket du vill låna, återbetalningstid, dina personuppgifter, dina adressuppgifter, med mera. När det är klart och du ska skicka in din ansökan uppmanas du att göra det via BankID. Du följer då instruktionerna på skärmen för att skicka in. Din signering via fil, kort eller via mobilt BankID fungerar på samma sätt som ett faktiskt undertecknande.

För långivare som använder sig av BankID som e-legitimation kan du normalt använda denna metod för identifiering även för att logga in på eventuellt kundkonto. Om en sådan tjänst finns, kan du där vanligtvis se när nästa betalning ska vara inne, vad räntan är, hur du gör för att förlänga ett lån (gäller bara smslån), med mera.


Tänk på att skydda dina uppgifter

Kapning av ID, bedrägerier och identitetsstöld kan ske både i verkliga världen och på nätet. Att göra ärenden, såsom att ansöka om lån, online, är i regel ganska säkert, men risken finns alltid att tredje part så att säga ”avlyssnar” den information du skickar och använder den i bedrägliga syften.

För att skydda dig mot bedrägerier på nätet finns fyra stycken konkreta tips att använda:

  • Öppna inte e-post som ser konstig ut på något sätt (kom ihåg att din bank aldrig kommer att begära att du klickar på länkar i e-post, fyller i personuppgifter, med mera)
  • Se till att inte ha samma lösenord för alla dina inloggningar (gärna ett unikt lösen för varje webbplats)
  • Spara inte inloggningsuppgifter på datorn eller i mobilen
  • Logga inte in på din internetbank om något ser ovanligt eller konstigt ut.

Om det som inte får hända sker, är det första steget att spärra dina bankkort. Därefter är det nödvändigt att du spärrar din kreditupplysning hos kreditupplysningsföretagen. Sedan april 2016 finns ett samarbete mellan de fem största aktörerna, nämligen UC, Syna, Bisnode, Creditsafe och Decidas Info. Det räcker att du kontaktar en av dessa för att aktivera spärren. När det är gjort bör du också spärra ditt personnummer hos långivare för smslån. Just denna lånetyp är nämligen mycket intressant för bedragare. Du bör också slutligen kontrollera din folkbokföringsadress hos Skatteverket.