Syna

Syna kreditupplysning för lån utan uc

Syna är det kreditupplysningsföretag i Sverige som har varit verksamt under längst tid. Bolaget grundades faktiskt redan år 1947. Att AB Syna inte är den största aktören inom kreditupplysningar och business intelligence i Sverige beror dels på att bolaget alltid har haft ett fokus på att alltid kunna ge personlig service, dels på att bolaget har velat växa endast organiskt.

Syna är idag framför allt verksamt inom tjänster för företag som säljer till andra företag (B2B). Emellertid finns också mer typiska konsumenttjänster och det är ett antal svenska långivare inom bland annat privatlån och smslån som vänder sig till Syna för kreditupplysningar. Använder en långivare Syna kan du låna utan uc, det vill säga utan att någon registrering görs hos Upplysningscentralen AB.

Syna scoring

I Synas register finns personinformation och ekonomisk information om alla svenskar som är minst 16 år. Det gör att bolaget är ett av de som brukar benämnas som rikstäckande kreditupplysningsföretag. Den som begär ut kreditinformation om en privatperson kan ta del av en fullständig samling data, alternativt ta ut en sammanfattande uppgift om ”kreditklass”. Det finns fem grupper, där respektive klass representerar en viss procentuell risk för att den omfrågade inte ska kunna betala.

För omfrågade som anses tillhöra kreditklass 5 är risken mycket liten för betalningsinställelse. I andra änden av skalan finns kreditklass 1.

Registerutdrag

Du som privatperson har möjlighet att när som helst kontakta Syna för att begära ut den information som finns registrerad om dig. Detta kallas för att göra ett registerutdrag och möjligheten följer av lag. Du kan begära ut din information en gång per år utan någon kostnad. För att göra ett registerutdrag ska du börja med att kontakta kundtjänst för att få mer information om hur du ska gå tillväga.

Min kopia

Min kopia är en tjänst från Syna som innebär att du får ett sms i det fall någon begär ut en kreditupplysning på dig. I meddelandet finns en länk du kan följa för att få mer information direkt i mobilen. Genom att svara på meddelandet kan du också automatiskt beställa hem kreditupplysningen i ett brev som skickas till din folkbokföringsadress.

Bedrägerispärr

Sedan april 2016 finns ett samarbete mellan de fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige om att erbjuda ett skydd mot ID-kapning och bedrägerier. Den mest praktiska tillämpningen av samarbetet är att den som spärrar sin kreditupplysning hos en av de fem automatiskt spärras även hos de övriga. Vad det betyder är att du, när du spärrar din kreditupplysning hos Syna, också spärrar den hos exempelvis UC.

För att aktivera bedrägerispärren ska du ringa till Syna och berätta hur situationen ligger till. Din kreditupplysning kommer då att spärras i 14 dagar. Om behov finns av förlängning krävs inskickad kopia på polisanmälan om bedrägeri eller försök till bedrägeri. Du kan dock inte spärra ID-handlingar såsom körkort och pass hos Syna.

Mer om Syna och kontakt

AB Syna drivs som ett familjeföretag och sätet är Malmö. Till skillnad från de större kreditupplysningsföretagen är bolaget mycket litet. Antalet anställda är till exempel bara ett tiotal.

För kontakt med kundtjänst ringer du 040-25 85 00 eller skriver e-post till support@syna.se. Öppettiderna är måndag-fredag mellan kl. 08:00 – 16:30. Organisationsnumret är 556049-7314.