Decidas

Decidas kreditupplysning låna utan uc

Decidas är ett kreditupplysningsföretag som ingår i finanskoncernen Alektum. Företaget har varit verksamt inom business intelligence och upplysningstjänster sedan 2009. Företaget har en egen modell för kreditscoring som lämpar sig utmärkt för lån utan säkerhet på mindre belopp. Det är idag en handfull långivare som väljer bort UC och andra kreditupplysningsföretag för att i stället anlita Decidas.

Decidas kreditscore

Decidas har som uttalat mål att skapa mer flexibla modeller för kreditprövning, så att långivare och andra borgenärer minskar risken att förlora lönsamma kunder. Utifrån detta skapar Decidas skräddarsydda mallar för alla sina företagskunder. En långivare för smslån har normalt inte samma kravbild på en låntagare som den som erbjuder privatlån, och det kan Decidas ta höjd för.

Av den anledningen kan scoringmodellerna se olika ut för olika kunder, till exempel vad gäller kreditgränser. Det är dock alltid kreditvärdigheten och betalningsförmågan som är i centrum. Vanligtvis anges scoringen som en sannolikhet för betalningsinställelse med ett poängtal mellan 0-100. På den här skalan är en högre siffra sämre än en lägre. På begäran kan Decidas ge förslag på var kunden bör dra gränsen.

Begära registerutdrag

Alla privatpersoner i Sverige har rätt att få insyn i vilka uppgifter kreditupplysningsföretagen har registrerat och sammanställt. Detta görs genom ett så kallat registerutdrag, som egentligen fungerar som en ”egen kreditupplysning”. En gång per år kan informationen hämtas ut helt utan kostnad.

Att begära registerutdrag hos Decidas är förenat med några formkrav. För det första gäller att du måste fylla i en speciell blankett som du hittar på webbplatsen. För det andra ska du underteckna den och skicka den brevledes. Du kan inte begära ut en egen kreditupplysning via e-post eller telefon.

Spärra kreditupplysning

I det fall du råkar ut för att någon obehörig använder din personinformation för att göra kreditupplysningar kan du hos Decidas spärra ditt personnummer. På så vis är det omöjligt att begära ut en kreditupplysning på dig under 30 dagar. När ärendet kommer in till Decidas vidarebefordras det även till UC, Syna och Bisnode, så du behöver inte kontakta respektive aktör separat. För att Decidas ska kunna förlänga spärren efter 30 dagar krävs kopia på polisanmälan.

Du begär spärr för kreditupplysningar genom att ringa till kundtjänst på telefonnummer 031-730 67 00. Tyvärr finns inget formulär eller liknande på webbplatsen att använda.

Att spärra ID-handlingar är idag inte möjligt hos Decidas. Det är möjligt att denna funktion läggs till i framtiden.

Brev från Decidas

Om Decidas på uppdrag av exempelvis en långivare levererar kreditinformation kommer en omfrågandekopia att skickas ut till dig via post. Det finns idag ingen tjänst för digitala omfrågandekopior att använda. När du får hem brevet bör du noga undersöka om uppgifterna stämmer. Om någon uppgift inte skulle stämma kontaktar du först Decidas. Om det visar sig att uppgiften är fel i källinformationen, till exempel hos Skatteverket eller Kronofogden, får du vända dig direkt till källan för rättelse.

Mer om Decidas och kontaktuppgifter

Decidas Info AB är ett bolag med säte i Göteborg som har det familjeägda bolaget Alektum Group AB som moderbolag. I koncernen ingår bland annat ett inkassobolag, ett finansieringsbolag och ett bolag verksamt inom callcenter.

Kundtjänst hållet öppet mellan kl. 08-16 (stängt över lunch) varje vardag. E-post till kundtjänst är kundtjanst@decidas.com och telefonnumret till växeln är 031-730 67 00.