Svea Ekonomi

kreditupplysning svea ekonomi utan uc

Svea Ekonomi har verksamheter inom allt som rör finansiering och affärsstöd för företag samt sparande och lån för privatpersoner. Bolaget är ett av de största i Sverige på både företags- och konsumenttjänster och det räknas som ett av de mer betydande kreditbolagen. För privatpersoner är Svea kanske mest känt för sina låneprodukter, som inkluderar smslån, privatlån i olika storlekar och även bolån. För flera av låneprodukterna gäller att det går att låna utan uc.

Med sina dubbla roller, det vill säga både som partner till företag som behöver kreditinformation och som långivare, närmar sig Svea Ekonomi frågan om kreditupplysningar på flera sätt. Du kan läsa mer om detaljerna nedan.

Svea Ekonomi scoring

Svea har inget eget tillstånd för att registrera person- och kreditinformation för vidareförsäljning till borgenärer. I stället använder sig bolaget av tjänster från Business Check i Sverige. Detta bolag är sedan 2013 en del av Bisnode. Kreditupplysningen som levereras till beställaren görs därmed av Bisnode Kredit och det är också detta företagsnamn som finns noterat på såväl den omfrågandekopia du får hem som på de registerutdrag du gör.

Långivare eller andra borgenärer som önskar få ut beslutsunderlag i form av kreditinformation har två alternativ. För det första kan en komplett kreditupplysning begäras ut. För det andra kan företaget nöja sig med en ”scoring”. Majoriteten av långivare som vänder sig till Svea Ekonomi begär ut sistnämnda. Scoringen hos Svea/Bisnode utgår från sannolikhet för att den omfrågade kommer i betalningssvårigheter under de kommande tolv månaderna.

Kreditupplysning för Svea Ekonomis egna lån

För de lån som bolaget via Svea Kredit erbjuder, det vill säga Lilla lånet, Speciallånet, Konsumentlånet samt det bolån som finns att teckna, hämtas kreditupplysning från antingen Bisnode Kredit eller UC. Det är i huvudsak beloppet som avgör vilken aktör som används. Ju större belopp, desto mer troligt är det att UC kopplas in, antingen som enda aktör eller för att komplettera Bisnodes information.

Spärra dina uppgifter

Svea Ekonomi erbjuder bedrägerispärr, detta via Bisnode/Business Check. Med tjänsten kan den som har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller fullbordat bedrägeri säkra att några ytterligare kreditupplysningar inte görs. Spärren gör det omöjligt att exempelvis ansöka om lån i någon annans namn. För att spärra kreditupplysning ska du ringa eller skriva till Svea Ekonomi för att få vidare anvisningar om hur du går vidare.

Omfrågandekopia

När du ansöker om ett lån hos Svea Ekonomi kommer du att få en omfrågandekopia från antingen Bisnode Kredit eller UC i brevlådan. Här anges vem som har begärt ut informationen och vilken information som har förmedlats. Har du någon fråga kring informationen ska du kontakta den som begärde ut din kreditupplysning. Upptäcker du något fel i informationen får du gå till källan, till exempel Skatteverket.

Mer om Svea Ekonomi och kontakt

Svea Ekonomi står på tre ben, nämligen finansiering för företag, lån för privatpersoner och business intelligence. Svea Ekonomi är moderbolaget och under det finns en rad dotterbolag. I princip sker de olika verksamheterna i separata bolag. Lån erbjuds till exempel av Svea Kredit. Sätet för moderbolaget är Solna och organisationsnumret är 556489-2924.

Om du behöver kontakta bolaget i en eller annan fråga kan du skriva till info@sveaekonomi.se eller ringa 08-735 90 00 under kontorstid på vardagar.