UC AB

Screenshot hemsida UC

UC AB (tidigare Upplysningscentralen) verkar inom affärs- och kreditinformation. Företag som vänder sig till UC kan få hjälp med allt från kreditupplysningar och riskbedömningar till beslutslösningar och affärsstöd.

UC är den överlägset största aktören inom business intelligence i Sverige. Att det förhåller sig så beror mycket på att den data som UC samlar och sammanställer är den mest kompletta. Dessutom innebär det faktum att UC är det naturliga valet för exempelvis kreditinformation för kreditbedömningar vid låneansökningar att den samlade datan successivt blir ännu mer komplett. När det gäller lån gäller som tumregel att banker och kreditbolag som erbjuder större lån vänder sig till UC. För aktörer inom smslån och avbetalningskrediter på mindre belopp är UC inte en lika naturlig partner.

UC kreditscoring

UC kan leverera kreditinformation på en mängd olika sätt. ”Standard” är en version som är mycket omfångsrik, medan ”Risk” är en mycket avskalad produkt som egentligen bara presenterar uppgift om ”riskklass” och ”riskprognos”. Majoriteten av långivarna som vänder sig till UC för sin kreditinformation använder sig av den mer avskalade presentationen för att snabbt kunna meddela avslag/beviljande på en låneansökan.

UC:s riskprognos för privatpersoner (UC Risk Person) presenteras som en siffra för risken för betalningsinställelse. Mer konkret anger siffran sannolikheten att låntagaren inte ska fullfölja låneavtalet. En låntagare med en hög siffra har helt enkelt en lägre betalningsförmåga och en lägre kreditvärdighet.

De olika modeller för riskprognoser som UC använder kan integreras i långivarnas kreditbedömningsverktyg. Långivarna kan också göra automatiska anrop från UC:s register för att blixtsnabbt kunna ta del av informationen.

Min UC

UC erbjuder fem olika tjänster för privatpersoner. Det handlar om:

  • ID-skydd
  • Kreditkontrollen
  • Min Upplysning
  • Förlustanmälan
  • Spärra kreditupplysning

Alla dessa tjänster kan enkelt aktiveras efter att du har skapat ett konto på ”Min UC”. Du registrerar dig via BankID/mobilt BankID.

ID-skydd är en produkt som inkluderar både assistans vid fullbordad ID-kapning och en försäkring för eventuella kostnader/skulder.

Kreditkontrollen är verktyget framför allt för den som vill ta kontroll över ekonomin. Deltjänsten Ditt Kreditbetyg mäter löpande kreditvärdigheten och tjänsten Din kreditupplysning ger en komplett bild av privatekonomin såsom långivarna ser den.

Min Upplysning är en tjänst som visar din kompletta kreditupplysning.

Förlustanmälan är en tjänst för att spärra ID-handlingar. Förlorar du ditt körkort eller tappar bort ditt pass är denna tjänst oumbärlig. Lika nyttig är tjänsten Bedrägerispärr, som innebär att tredje part spärras från att göra en kreditupplysning på dig under 14 dagar. Bedrägerispärren kan förlängas i upp till fem år om kopia på polisanmälan skickas in. Att notera att en spärr gäller automatiskt även hos de fyra övriga större kreditupplysningsföretagen Syna, Bisnode, Decidas och Creditsafe.

Registerutdrag

Via webbtjänsten Min UC kan du enkelt begära ett registerutdrag. UC är skyldigt att tillhandahålla ett sådant utan kostnad en gång per år. Vill du kontrollera dina uppgifter mer ofta än så, får du använda någon av tjänsterna i Min UC.

Mer om UC och kontaktuppgifter

UC AB har varit verksamt sedan 1977, då storbankerna tillsammans skapade bolaget. Förutom att leverera affärsfakta, marknadsinformation och kreditinformation erbjuder bolaget bland annat ett antal tjänster för privatpersoner samt den populära webbplatsen allabolag.se. På sistnämnda finns ekonomisk information om Sveriges alla företag.

Registrerar du ett konto på Min UC kan du enkelt kontakta kundtjänst direkt via webbtjänsten. Du kan också ringa och skriva e-post. Telefonnumret är 08-670 90 00 medan e-postadressen du ska använda är info@uc.se. Öppettiderna är kl. 08:30 – 16:30 alla vardagar.


Våra bästa lån

Långivare Lånebelopp
Ferratum 1 000 - 45 000 kr
Credway 1 000 - 30 000 kr
FlexLimit 3 000 - 20 000 kr
Frogtail 5 000 - 40 000 kr
Meddelandelån 2 000 - 30 000 kr