Bisnode

Screenshot hemsida Bisnode

Bisnode Kredit blev resultatet när bolagen Soliditet, Business Check, Dun & Bradstreet, Svensk Handelstidning Justitia och Min Upplysning slogs ihop 2013. Tidigare var Bisnode framför allt inriktat mot information om företag medan Soliditet fokuserade på information om privatpersoner. Idag är det i Bisnode Kredits namn som alla kreditupplysningar görs. Hos en del långivare kan emellertid bolagsnamnet Soliditet fortfarande anges, och varumärket finns i allra högsta grad kvar. Bisnode Kredit är emellertid den legala motparten för borgenären.

Bisnode är ett naturligt val för en långivare som önskar erbjuda sina kunder möjligheten att låna utan uc. Upplysningscentralen får ingen information om att en kreditfråga har gjorts, vilket är något som kan vara fördelaktigt för den potentiella låntagaren.

Scoring

Bisnode Kredit använder sig av rating för företag och scoring för privatpersoner. Den som vill ha ut en komplett upplysning med en mängd detaljer kan beställa en sådan. Betydligt vanligare är dock att långivaren väljer att hämta ut en översiktlig scoring. Produkten kallas Score konsument och är tänkt att passa såväl privatlån och smslån som avbetalningskrediter.

Scoringens syfte är att visa sannolikheten för betalningssvårigheter under de kommande tolv månaderna. En hög siffra visar på en större risk för att låntagaren inte kan betala tillbaka på lånet.

Ta en egen kreditupplysning

Precis som hos alla andra företag som lyder under tillsyn som kreditupplysningsföretag, kan du hos Bisnode Kredit kostnadsfritt en gång per år begära ut en kreditupplysning på dig själv. Rent officiellt är det fråga om ett ”registerutdrag”. Uppgifterna du får presenterade för dig är emellertid desamma som i en kreditupplysning. Hos Bisnode anmäler du att du vill ha en kopia av informationen i registret via ett formulär på webbplatsen eller genom att skriva ett brev och skicka med posten.

Tjänsten min upplysning

Min upplysning är en tjänst som ägs och drivs av Bisnode. Idén är att samla alla omfrågekopior som skickas ut från Bisnode Kredit, Dun & Bradstreet samt Business Check på en plats. Med ett gratis konto på den här tjänsten finns också möjlighet att snabbt anmäla bedrägerispärr och förlust av ID-handling.

Den som har ett konto på Min upplysning kan välja att få sina omfrågandekopior listade på en egen sida på sajten. Givetvis finns emellertid också alternativet att få hem kopian i posten kvar.

Bedrägerispärr och förlustanmälan

Bisnode Kredits bedrägerispärr bör du använda dig av i det fall du har blivit utsatt för ett bedrägeri eller försök till detsamma, till exempel vid köp på nätet. Du anmäler att du vill spärra ditt personnummer via antingen e-postadressen kredit.se@bisnode.com eller via telefon på 08-519 013 60. Spärren gäller initialt för 14 dagar. För att spärren ska förlängas krävs att du skickar in polisanmälan.

Om du har blivit av med en ID-handling, såsom körkortet eller passet, anmäler du det som förlorat genom att ringa till Bisnodes Talsvar på 08–470 34 92. Det är kostnadsfritt att göra denna anmälan. Att notera är emellertid att den endast gäller för kreditupplysningar. Spärren aktiveras direkt och den gäller för alla de fem stora kreditupplysningsföretagen, även UC. Du behöver alltså inte spärra din ID-handling hos mer än en aktör.

Mer om Bisnode Kredit och kontaktuppgifter

Bisnode Kredit är en del av Bisnode, som är ett moderbolag för ett tiotal bolag som verkar inom vad som populärt benämns business intelligence. Verksamheten har cirka 150 år på nacken eftersom den har fortlöpt utan avbrott sedan 1859, då familjen Bonnier grundade Sveriges Handelskalender.

För kontakt med kundtjänst kan du ringa till kundservice för privatperson på 08-5190 1360. Telefontiderna är kl. 09-16 alla vardagar. Du kan även skicka ett meddelande via ett formulär på webbplatsen.