Glöm inte att ta med dessa utgifter i budgeten

budgetbalans

När du gör en budget ska du vara noga, särskilt med utgifterna. Du får inte ”glömma bort” något och du bör inte överskatta inkomsterna. Även om du är mycket noga med att leta rätt på varje transaktion finns risken att du missar något. Förmodligen handlar det om någon av de utgifter vi listar nedan. Några av dem må upplevas som små, kanske rent av obetydliga, men även små utgifter kan göra det omöjligt att balansera ekonomin.

Medlemskap

Du missar förmodligen inte att ta med el, mobilräkningen och abonnemang på bredband i budgeten. Men, hur är det med Netflix, avgiften till a-kassan, medlemsavgiften i idrottsklubben och ditt Premium-abonnemang på Spotify? Kostnader för abonnemang, prenumerationer och medlemskap kan uppgå till ett antal hundralappar varje månad.

Årliga räkningar

För att få en komplett bild av dina utgifter måste du titta tolv månader tillbaka i tiden. Du har nämligen förmodligen åtminstone ett par, tre utgifter som betalas en gång per år. Ett typexempel är försäkringspremier och ett annat är fordonsskatten på bilen.

För att budgetera för dessa räkningar bör du dela upp totalkostnaden på tolv månader. Om fordonsskatten exempelvis är på 2000 kr blir månadskostnaden cirka 167 kr. Sätt av så mycket varje månad för att inte få en chock när räkningen dimper ner i brevlådan.

Underhåll av hemmet

Om du bor i egen bostad, oavsett om det är en bostadsrätt eller ett småhus, kommer du ofrånkomligen att behöva göra eller betala för underhållsåtgärder. Planera för att något kommer att behöva åtgärdas och att det kommer att kosta.

Utgifter för hunden eller katten

Har du husdjur? Då vet du att det är en del kostnader förenade med nöjet att ha en extra familjemedlem. Det handlar om mat, vitaminer, produkter för hygien och tänder, vaccinationer, besök hos veterinären och så vidare. Det är lätt hänt att lägga in utgifter för husdjur i matbudgeten eller under ”övrigt”, men då får du en missvisande matkostnad/övrigtkostnad samtidigt som du inte får svart på vitt på vad ditt husdjur kostar.

Nöjen

Många som gör en budget tycker att ”Övrigt” är en mycket trevlig kategori. Här kan man ju stoppa in nästan vad som helst! En typ av utgift som ofta hamnar under övrigt är nöjen. Det är synd att göra så, detta av en kanske lite överraskande anledning. Om du klumpar ihop nöje med andra utgifter finns risken att du i slutet av månaden inte har spenderat något på nöje eftersom pengarna har gått till allt möjligt annat. Om du istället budgeterar för exempelvis 500 kr på nöje vet du att du har dessa pengar att spendera och kan planera för att göra något riktigt roligt.

Glöm inte sparandet

Slutligen ska vi nämna sparandet. I varje budget i balans bör det finnas en post för sparande. Det handlar då inte om sparande till exempelvis de årliga räkningarna utan om sparande på sikt. Om du budgeterar för att sätta av pengar till ett sparkonto eller ett investeringskonto av något slag kan du ta steg mot ett friare ekonomiskt liv och mer trygghet i vardagen.


Våra bästa lån

Långivare Lånebelopp
Ferratum 1 000 - 45 000 kr
Credway 1 000 - 30 000 kr
FlexLimit 3 000 - 20 000 kr
Frogtail 5 000 - 40 000 kr
Meddelandelån 2 000 - 30 000 kr