Kontrollista inför utlandssemestern

kontrollista semester

Snart dags för semester? Går resan utomlands? Då är det viktigt att du gör några administrativa förberedelser på hemmaplan innan du reser iväg. Har du till exempel god kännedom om vilka skadehändelser som din reseförsäkring täcker? Har du ett EU-kort? Vilka betal- och kreditkort ska du ta med dig? Här får du ett par tips på vad du bör tänka på innan du sätter dig på flyget.

Kontrollera reseförsäkringen

Den reseförsäkring du har genom hemförsäkringen täcker mycket, men inte allt. Kontrollera vad ditt försäkringsbolag ersätter och hur det går till. Vid behov kan du behöva teckna till en separat reseförsäkring via ditt vanliga försäkringsbolag eller en annan aktör. Kom ihåg att du vid betalning av resan med ett kreditkort eller bankkort aktiverar en kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad. I en sådan ingår vanligtvis bland annat avbeställningsskydd och (högre) ersättning för förseningar. Givetvis ska du kontrollera även vad som ingår i denna kompletterande försäkring innan du reser iväg.

Kombinationen kreditkort, bankkort och kontanter

Oavsett destination och hur du spenderar dina dagar på destinationen är en kombination av bankkort/kreditkort och kontanter det bästa valet. Det är inte alltid du kan använda kortet, samtidigt som det kan bli dyrare om du betalar kontant.

Är det då bäst att ta med ett bankkort utan kredit, eller ska du istället ta med ett kreditkort? Kreditkortet är faktiskt det bättre valet. Anledningen är att du, om du skulle tappa bort kortet, bli bestulen på det eller bli lurad av en näringsidkare, har större möjligheter att få ersättning. Samtidigt ska du vara uppmärksam på eventuella avgifter som kan tillkomma vid köp (valutaväxlingsavgift) och uttag i bankomater.

Om du har möjlighet att ta med två kort, antingen ett extrakort till det kreditkort du vanligen använder eller ett utfärdat av en annan bank, är det en god idé. Du riskerar då inte att stå utan pengar om olyckan skulle vara framme.

EU-kort

Om du är svensk medborgare och reser inom EU har du automatiskt rätt att få exempelvis akutsjukvård på samma sätt som hemma i Sverige. Denna rätt gäller dessutom i ett par andra länder utanför EU. För att du ska kunna ta del av vård utomlands behöver du kunna visa upp ett så kallat EU-kort. Det är gratis och du kan enkelt beställa det via telefon, sms eller på Försäkringskassans hemsida.

Ett annat kort att ta med på resan är det servicekort som ges ut av ditt försäkringsbolag. På kortet hittar du bland annat ett telefonnummer som du ska ringa om du behöver assistans.


Våra bästa lån

Långivare Lånebelopp
Nanokredit 2 000 - 25 000 kr
Ferratum 1 000 - 35 000 kr
Credway 1 000 - 30 000 kr
FlexLimit 3 000 - 20 000 kr
Frogtail 7 000 - 40 000 kr