Spara på barnens skolstart – tänk på det här

Det är alldeles snart ”tillbaka till skolan” som gäller för över en miljon barn i skolåldern. Höstterminen börjar i mitten av augusti och de första veckorna är en tid av spänd förväntan, glada återseenden och allt annat som hör skolstarten till. Även föräldrarna upplever givetvis att det är något speciellt med att skolan börjar. Särskilt kanske det handlar om att det blir en topp i hushållets utgifter.

Tradera har gjort en undersökning via marknadsundersökningsföretaget YouGov som visar att föräldrar i genomsnitt har utgifter på 1436 kr per barn i samband med inköp till skolstarten. Med ett par eller ännu fler barn kan totalen bli ganska rejäl. Lyckligtvis finns strategier och smarta knep att använda för att hålla nere utgifterna.

Planera

Att spara på barnens skolstart handlar om ekonomi, och allt som har med ekonomi att göra blir lättare med planering. När du planerar inköpen för dina barn i augusti ska du utgå från ett exakt nuläge. Titta i garderober och i förråd och sortera bland kläder och sportutrustning för att få en bild av vad som är nödvändigt att införskaffa. På så sätt minskar du risken att köpa något onödigt. Du kan också se vad du kan vänta med.

Undvik att köpa nytt

Det är ofta en speciell känsla i att köpa nytt. Att till exempel vilja köpa ett par nya outfits till dina barn för att de ska tycka att det är roligare att gå till skolan de första dagarna är helt naturligt. Dessa par outfits kan dock ge stor effekt på ekonomin i ett senare skede.

Ett tips är att helt undvika att köpa nytt, alternativt bara köpa på rea på nätet. Barnkläder och sportartiklar som du hittar på köp- och säljsajter på nätet och i grupper på Facebook är normalt i mycket gott skick. En anledning är att barn växer så fort att varken sportprylar eller kläder inte hinner slitas så mycket. En annan anledning är att föräldrar har en förmåga att köpa för mycket kläder, sportprylar och annat (en fälla som du alltså inte bör gå i!).

Sortera i reklamen

Förmodligen bombarderas din brevlåda just nu av reklamutskick från klädkedjor, bokhandlare och konsumentelektronikkedjor. Reklamen lyfter särskilt fram de saker som ditt barn nog bör ha när skolan startar. Reklammakarna är skickliga på att sälja in idén om att skolstarten kräver en hel del investeringar, och det är lätt hänt att du upplever att det är svårt att stå emot, särskilt om dina barn har kommit upp i den åldern att de själva har börjat ställa krav. Följ din plan för inköpen för att inte lockas att göra mer onödiga inköp.


Våra bästa lån

Långivare Lånebelopp
Ferratum 1 000 - 45 000 kr
Credway 1 000 - 30 000 kr
FlexLimit 3 000 - 20 000 kr
Frogtail 5 000 - 40 000 kr
Meddelandelån 2 000 - 30 000 kr